Як пережити ЗНО: 10 порад для випускників

5 Травня 2017 16:03

Вже зовсім скоро почнеться найгарячіша пора в році – випускні іспити та зовнішнє незалежне оцінювання. Цей період є чи не найважчим не лише фізично, а й психологічно.
На випускниках лежить велика відповідальність за своє майбутнє. Додають масло у вогонь і батьки та вчителі, які тиснуть на дитину.

Щоб успішно скласти ЗНО та не зійти з розуму потрібно дотримуватись ряду порад:

1. Правильно організуйте час та налагодьте систему навчання. Важкі теми вивчіть якомога швидше, не відкладайте їх на останні дні. Легкі та зрозумілі ж навпаки можна переглянути ближче до ЗНО.

2. Відпочинок. Важливо після кожної години навчання робити хоча б 10 хвилин перерви, після 3-4 годин – годинний відпочинок. Після наступних 3-4 годин варто кардинально змінити вид діяльності та відпочити.

3. Чередуйте різні види діяльності. Якщо ви сидітимете за книжками цілий день, то це не лише не допоможе у навчанні, але і зашкодить. Корисно буде ходити на прогулянки, займатись спортом чи будь-якою іншою справою, яка відмінна від навчання. Тоді у вас не виникатиме враження, що ви живете у книгах та конспектах і підготовка ітиме легше.

4. В останню ніч перед іспитом не варто сидіти за книжками. Дозвольте собі відпочити: подивіться фільм, погуляйте з друзями, почитайте цікаву книгу. Це сприятиму психологічному розслабленню та упорядкуванню знань.

5. Підготуйте всі необхідні документи, одяг, канцтовари звечора. Зранку спокійно прокиньтесь, обов’язково поснідайте та прийдіть на пункт тестування заздалегідь. Це дозволить уникнути метушні та непередбачуваних ситуацій.

6. Позитивні емоції. Хороший настрій є запорукою успіху та спокою. Постарайтесь позитивно налаштуватись на написання незалежного оцінювання, не думати про можливі невдачі. Підняти настрій зранку також допоможе шматок улюбленого торту або шоколаду.

7. Правильно розподіліть час під час виконання роботи, залиште час на перевірку завдань та заповнення протоколів.

8. Не шукайте сторонньої допомоги, покладайтесь лише на свої знання. Тільки ви відповідальні за своє майбутнє, тому не намагайтесь перекласти вирішення проблем на когось іншого.

9. Не залишайте невирішених завдань. Якщо не знаєте правильну відповідь – спробуйте вгадати. Для цього відкиньте однозначно неправильні відповіді і виберіть з тих, що залишились.

10. Після здачі роботи можна розслабитись і перестати думати та переживати за цей предмет. Ви вже і так нічого не зміните, адже робота вже написана. Варто трохи відпочити та зосередитись на тих предметах, які ще попереду.

Якщо ви дотримуватиметесь цих порад, то зовнішнє незалежне оцінювання пройде успішно та без шкоди для здоров’я.