Як закарпатські господині паски печуть (ФОТО)

15 Квітня 2017 08:00

Ці рецепти і традиції передаються з покоління в покоління, а їх дотримання є дуже важливим, бо від цього залежить добробут родини на цілий рік.

У родині пані Ольги з Чинадієва рецепт паски не мінявся щонайменше 4 покоління, а господиня поділилась ним з читачами Mukachevo.net. У п’ятницю ввечері, близько 9-ої години, робиться «причина» (закваска) з молока, цукру і борошна. Зверху накривається чистим полотном, перехрещується і навхрест кладуться 2 свячені шутки. «Причина» кисне до 4-ої години ранку, в цей час господиня має встати, помолитись, одягнутись в чистий одяг і приступити до замішування тіста.

Для цього треба просіяти борошно, додати сіль і цукор. Туди ж жовтки, маргарин і дріжджі, які перед тим розтираються в долонях, щоб розчинились. Потім вливається тепле молоко, стільки, щоб тісто не було ні твердим, ні рідким. Вимішується півтори години, поки руки не будуть чистими. Після цього накрити білим полотном, перехрестити, покласти 2 свячені шутки і залишити на 1 годину.

За цей час розпалюється піч, готуються чавунні горшки або бляшані форми для випікання, які змащуються олією. Тісто знову вимішується, розкладається в форми і залишається ще на годину. Після цього прикрашається квітами та косичками, змащується жовтком і в піч. Але перед тим треба перевірити чи добре вона розігрілась – у піч кидаємо жменю борошна, якщо прогоріло то і паски згорять, якщо жовтіє, то можна садити паски на 1-2 години.

Виймаючи паски, змащуємо їх жовтком, збитим пером, тоді вони будуть «сміятись» і виблискувати. Якщо пасочки сіли, то у сім’ї щось трапиться погане, вірять в цій родині.

Отже, інгредієнти від пані Ольги:

4 кг муки
3 щіпки солі
1 пачка маргарину
цукор – на око
5 жовтків
100 г дріжджів
тепле молоко – на око

Ще один рецепт паски – від бабки Оннуші з Мукачева. Для неї знадобляться:

2 кг муки
2 жовтки
2 ст л солі (рівні)
150 г маргарину
1,2 л молока
50 г дріжджів
Муку просіяти, додати сіль та жовтки. У теплому молоці розвести маргарин і дріжджі, додати щіпку цукру. Замісити і залишити киснути на 2 години. Розкласти у змащені жиром форми і залишити ще на півгодини. Прикрасити квітками, колосками, хрестиком, змастити жовтком і випікати.

Третій рецепт нам розповіли у родині Ганни Андріївної з Паланку. Тут використовують такі складники:

2 кг муки
5 жовтків
60 г дріжджів
4 ч.л. солі
5 ст.л. цукру
100 г вершкового масла або маргарину
1,25 л молока
Принцип замішування як у попередніх, готове тісто викладається у третину форми, прикрашається косичками та двічі змащується жовтком.

Зрештою, у кожній родині свій рецепт і власні секрети випікання пасок. Який би ви не обрали для себе, Mukachevo.net бажає вам гарного свята!
головне фото Сергія Гудака