Товариство верховинців Міжгірщини презентувало книгу “Верховина. Волівщина-Міжгірщина” (ФОТО)

14 Квітня 2017 20:19

У Чистий четвер, 13 квітня, в обласній Універсальній Науковій Бібліотеці ім. Ф.Потушняка було презентовано книгу про закарпатську Волівщину-Міжгірщину як частку Верховинського краю.

Першим слово взяв голова “Товариства верховинців Міжгірщини” та голова редакційної колегії видання Андрій Сербайло . Він наголосив,що шлях до цього дня був досить довгим і непростим.
Адже в книзі (тираж 1000 пр., 456 стор.) колектив авторів-краєзнавців, переважно міжгірчан, зібрав і систематизував документальні і фолькльорні свідчення про понад 600-річну історію своєї малої Батьківщини, про кожне село і присілок (1 розділ), а головне – про людей,які там народилися (2 розділ), або побували (3 розділ) та своїм трудом збагатили і прославили отчий край.

Від імені Правління Товариства та редакційної колегії Андрій Андрійович висловив особливі слова вдячності за титанічну працю упорядникам видання – Сеньку Івану Михайловичу та Завадяку Івану Івановичу,, а також колективу видавництва “TIMPANI” (директор Я.М.Федишин,редактор Д.М.Федака, художник-оформлювач М.М.Дем”ян).

У своєму виступі кандидат філологічних наук Іван Сенько згадав історію написання книги (від ідеї до реалізації), вказав на унікальність роботи кожного з авторів нарису про історію села з його особливостями та традиціями.
Василь Міщанин- кандидат історичних наук, Василь Густі- голова обласної організації НСПУ, Ярослав Федишин-директор видавництва, Михайло Дем”ян- художник-оформлювач, Микола Бережанський- голова “Товариства краян Рахівщини” вказали на унікальність видання – “малої енциклопедії Міжгірщини”,- як у своєму відгуку на книгу написав професор УжНУ Сергій Федака. Всі виступаючі підкреслювали особливу заслугу в підготовці книги до друку, на жаль, вже покійного, Дмитра Михайловича Федаки.

На завершення заходу Андрій Сербайло вручив екземпляри книги сім”ям відомих міжгірчан – Юрія Ільницького, Михайла Волощука, Петра Скунця, а також присутнім – народному художнику, академіку Володимиру Микиті, голові обласної організації НСПУ Василю Густію, мистецтвознавцю Михайлу Сирохману, професору Сергію Федаці та сім”ї його покійного батька Дмитра Михайловича, голові “Товариства краян Рахівщини” Миколі Бережанському, директору обласної бібліотеки Олені Канюці та представнику бібліотеки УжНУ.
Після цього ветеран-педагог Іван Сегляник грою на дримбі нагадав присутнім мелодії рідної Волівщини-Міжгірщини.

Вікторія Лисюк, “Закарпаття Рідне”