Страсний тиждень: Значення кожного дня

10 Квітня 2017 13:48

Сьогодні, 10 квітня, в Україні почався останній, найсуворіший тиждень Великого посту, який триватиме до 15 квітня.

Страсна седмиця (тиждень) називається так тому, що центральне місце в ній займають страждання Христа. Всі дні цього тижня називають Великими. Вважається, що якщо людина не постилась весь Великий піст, або постилась неправильно, але вирішила почати поститись в останній, страсний тиждень, це тільки вітається.

Останній тиждень Великого посту створений для того, щоб якомога ретельніше підготуватися до Великодня. Тут кожен день – це своєрідний список того, що потрібно встигнути зробити як в духовному плані, так і в фізичному.

Великий понеділок. У цей день потрібно замислитися над образом євангелійської засушеної безплідної смоківниці. Цей знак – зображення закону, звернувшись до якого свого часу Христос виявив лицемірство, яке прокляв. Також ця історія зображує душу, яка порожня зсередини і не приносить каяття. Крім цього, в Великий понеділок розпочинається підготовка до Великодня по господарству: фарбування в будинку, невеликий ремонт при необхідності, прибирання.

Великий Вівторок. Однією з основних історій, про які пропонується замислитися в цей день, є притча про десять дів, яка означає необхідність бути в будь-який момент готовим до зустрічі з Богом, бути чистим, здійснювати благі справи і мати світлі думки. У будинку в Великий Вівторок необхідно зайнятися одягом: попрати, попрасувати, зашити.

Велика середа. У цей день пропонують обміркувати історію зради Іуди і дружини “грішниці”. У ній “грішниця” розкаялася в своїх гріхах в той же час, коли Іуда добровільно відвернувся від Бога і крок за кроком віддалявся від нього. У цей день прийнято виносити сміття, купувати яйця і фарбу для писанок.

Великий Четвер. Його ще називають “Чистим четвергом”. У четвер потрібно задуматися про історію Таємної вечері і про значення таїнства причащання, про те, як Христос передрік зраду одного з його учнів і про те, як може допомогти молитва під час страждань або серед спокус. У цей день обов’язково потрібно скупатися, особливо тим, хто хворий або слабкий. У Великий четвер печуть паски, а також ходять до церкви за свічкою, вогонь якої несуть до себе додому для захисту від пожежі на весь наступний рік.

Велика П’ятниця. Велика, або Страсна п’ятниця – день, коли пропонується замислитися про страждання і смерть Христа, і про те, заради чого він це перетерпів. На відміну від усіх інших днів, п’ятниця – час, коли потрібно відмовитися від будь-яких дій по дому. Не можна співати, танцювати, слухати музику. Вважається, що це найважчий день року, коли не можна ні їсти, ні пити.

Велика субота. У цей день пропонують подумати про тілесне поховання Христа, про те, як він зійшов в пекло і переміг його, а також про те, як він переміг смерть і воскрес. Це є знаменням того, що рятівник нерозлучно перебуває з Богом Отцем, і що він своїми стражданнями і смертю відкрив двері раю знову. Велика субота в плані підготовки до Великодня – клопіткий день. Потрібно приготувати багатий стіл і пофарбувати яйця.