Весна на Закарпатті: Прикмети

3 Березня 2017 21:46

Вагітні жінки обов’язково намагалися подивитися на сонце, що сходить – в народі вважали, що це дає сили виносити здорове і міцне дитя.

Повитухи ж вносили полуденну сніг в хату і обтирали їм руки, щоб їм передалася весняна чистота. Матері, якщо вночі випадав сніг, посилали з ранку діточок розмісти доріжку до колодязя, змести сніг зі сходинок ганку – це приносило щастя в будинок і здоров’я дітей.

За допомогою народних прикмет визначали, яким буде майбутнє літо – дощовим або посушливим, наскільки хорошим буде урожай, і коли пройдуть останні заморозки. Так, якщо в перший день весни потепліло, значить очікуються заморозки, пише sputnik-georgia.

А якщо 1 березня йде сніг, значить, буде хороший урожай.

Дізнатися можна, коли настануть теплі дні пробували наші предки і за снігом, якщо він ще не розтанув. Так, якщо кинути на сніг гілочку, і вона провалиться – скоро настане тепло, а якщо залишиться лежати на поверхні – холоду ще довго не відступлять.

Сніг і тала вода, зібрані в перший день весни, донині вважаються цілющими. Теплий, південний вітер в перший день весни до дощового літа, а північний, значить літо буде холодним.

Густий туман в цей день – до непогожих днів. Паводок в перший день весни – до навали комах і гризунів на поля. У народі вважали, що рибалкам ніяк не можна пропустити 1 березня, оскільки щука, плітка і лящ особливо добре клюють в перший день весни.

zakarpatpost.net